מרחבי למידה

עיצוב מרחבי למידה בבתי ספר

בתי ספר רבים בכל רחבי העולם עוברים מכיתות סגורות וקונבנציונליות ללימוד בשיטה של מרחבי למידה חוץ כיתתיים.
השינוי במבנה בתכנון ובעיצוב הכיתות שחל בבתי הספר הוא חלק ממגמה חינוכית רחבה למעבר ללמידה משמעותית שמאפיינה העיקרי הוא מעבר מלמידה פסיבית (פרונטאלית) שבה המורה משמש כמתווך המידע ללמידה אקטיבית שבה נדרשת מהתלמיד יוזמה, סקרנות ופעילות עצמאית ברכישת המידע, עיבודו וביצירת ידע חדש.
השינויים המהותיים במאפייני הלמידה אינם מנותקים מהשינויים הנרחבים הקורים בעולמנו בשנים האחרונות שעיקרם מהפכה בנגישות וזמינות של מקורות המידע (האינטרנט) ושינויים מרחיקי לכת בדרכי המחשבה. אנו נוכחים לדעת שהלמידה המשמעותית היא אם כן תוצאה של השינויים הנ"ל ומהווה התאמה לתקופתנו – למאה ה 21.

מה הסיבה לשינוי במערכת החינוך? מהן הסיבות שהובילו לחשיבה חדשה על מרחבי למידה בבית הספר?
מודל ההוראה המסורתי הקיים, שבו מתנהלת הלמידה בכיתות סגורות הוא המשך של מסורת רבת שנים שראשיתה בתחילת המאה התשע עשרה והתעצמותה של המהפכה התעשייתית.
באותה עת, בתי הספר נבנו בצורה הדומה למפעלי תעשייה אשר נועדו לייצר מוצרים באופן מתועש והמוני.
בעידן הנוכחי, המאופיין במעבר מלמידה פרונטאלית ללמידה משמעותית, בתי הספר אמורים להתאים את עצמם למציאות המשתנה והמתפתחת בעולם על מנת להישאר רלוונטיים ולהקנות את הכלים הנכונים לתלמידי ההווה והעתיד.
ההכרה וההבנה שתפקיד המורה אינו מוגבל להוראה פרונטלית בלבד ושבמסגרת תפקידו כ"סוכן שינוי" של רוח התקופה העכשווית הוא אמור לעורר ולהנהיג בקרב התלמידים את אופני הלמידה המעודכנים.
שינויים אלו כוללים פיתוח והעצמה של תפקודים לימודיים (עבודת חקר אישית ) מגוונים באמצעות התנסויות ודיאלוג בסביבות משתנות.
אופי הלמידה של כל תלמיד הוא ייחודי ושונה מאופי הלמידה של חבריו. בנוסף, אופן הלימוד אינו קבוע ומשתנה מעת לעת ותלוי כמובן, גם בנושאי הלימוד.
לפיכך, גם מרחבי הלמידה צריכים להיות מכוונים לתמוך ולאפשר לו לימוד במצבי למידה משתנים, כגון, למידה במרחבים פתוחים או סגורים, אפשרויות לעבודה אישית, זוגית או למידה הנעשית בעבודת צוות.

 העקרונות המנחים בעיצוב מרחבי למידה

בשנת 2016 גיבש משרד החינוך מסמך ובו הנחיות והמלצות לגבי התנאים הפיזיים הנדרשים לקיום תהליכי למידה משמעותית.
לפיכך, בבואנו לתכנן מרחבי למידה פעילים, ייעשה הדבר תוך שיתוף פעולה עם המנהל והצוות הפדגוגי של בית הספר על מנת לאפשר לתלמידים מרחבים גמישים ובגדלים משתנים המאפשרים יחסי גומלין ומפגשים לימודיים שונים בין תלמיד לתלמיד או בין תלמיד למורה.

מהו מרחב למידה מחוץ לכיתה?

עיצוב מרחבי למידה בבית ספר, יתבסס על יצירת מרחב בחצר בית הספר המאפשר אפשרויות שונות של התכנסות בקבוצות בגדלים משתנים. מבנה הישיבה יכול להיות אישי, זוגי, צוותי או בסדרי גודל של מליאת הכיתה. למרחב הלמידה הפתוח ניתן להוסיף גירוי חושי כמו משחק או עזרי לימוד דידקטיים המסייעים להפעלה מוטורית של התלמיד המביא בתורו לגירוי אינטלקטואלי ופיתוח הסקרנות הטבעית.

כיצד תורמת בניית מרחבי למידה עם התלמידים לקשר עם בית הספר?

שיתוף הילדים בעיצוב ובניית הסביבה הלימודית תאפשר לתלמידים להטביע את חותמם האישי על הסביבה הפיזית ובכך תסייע בהידוק הקשר וחיזוק ההזדהות בין הילד למקום לימודיו.
עיצוב מרחבי למידה ובנייתם ע"י התלמידים תגבש את קהילת המשתמשים: התלמידים, הצוות חינוכי והקהילה עצמה. שיתוף שוויוני ככל שניתן ,של התלמידים בתכנון ובבנייה עצמית של המרחב הלימודי תעזור בהתאמת בית הספר לייחודו הלימודי וזהותו הקהילתית. התוצר הבנוי ישקף את הקשר שבין החזון הפדגוגי – תאורטי לבין עבודת התלמידים בשטח.

כיצד יוצרים באמצעות מרחבי למידה מעוצבים אינטראקציה והעצמה חברתית?

תכנון משותף של התלמידים וצוות בית הספר ליצירת פינות ישיבה עבור צוותים קטנים, מרחבי קריאה אינטימיים וספריות חוץ מפוסלות בחצר בית הספר עשויים ל"שבור" את הקונוונציה
והאינטראקציה המקובלת המתקיימת (בכיתה הרגילה) בין תלמיד למורה ובין תלמיד לתלמיד.
הלמידה החוץ כיתתית במרחבים צבעוניים אינטימיים ומזמינים תוביל למפגש שוויוני ובלתי פורמאלי בין התלמידים השונים.
המפגש במרחב הפתוח עשוי לפוגג מתחים ולהעניק גם לתלמיד השונה והחריג אפשרויות אמיתיות להשתלבות ולהעצמה אישית.
עיצוב מרחבי למידה בבית ספר יכלול מתקנים, משחקים ועזרי לימודי שונים שתוכננו תוך מחשבה על היבטים ארגונומיים וחוויית משתמש נכונה. ארגונם ותכנונם הנכון של האובייקטים יותאם לגילאים השונים ויאפשר ישיבה מודולארית.

מה חשיבות בנית פינות לימוד אקולוגיות ושימוש בבניה מחומרים ממוחזרים?

התלמידים ייטלו חלק פעיל וישתלבו בכל תהליך היצירה: החל מתכנון האובייקטים, איסוף החומרים לפרויקטים, ישתתפו בעבודה הפיזית ויתנסו בשתילה של צמחי תבלין, פרחי בר או צמחים מושכי פרפרים.
בזמן הבנייה והיצירה, התלמידים יתנסו בבנייה ירוקה ויעשו שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה ובחומרים הניתנים לשימוש חוזר.
למידה פעילה והתנסות מסוג זה תסייע בפיתוח תחושות מסוגלות ותעודד מוטיבציה בקרב התלמידים.
התלמידים ילמדו ויבינו מתוך התנסות עצמית את משמעותה וחשיבותה של העבודה הפיזית, שתביא בתורה לחוויה לא שגרתית ולסיפוק אישי וקבוצתי.

למי מתאימים מרחבי הלמידה ? האם הם מתאימים גם לתלמידים עם צרכים מיוחדים?

בהחלט, אנו מעצבים ויוצרים מגוון מרחבי למידה : מרחבי למידה לכיתה א' וכיתות בית הספר היסודי ועד לכיתות הגבוהות שבחטיבה העליונה מתוך מחשבה שלתלמידים בגילאים שונים יש צרכים שונים והם וזקוקים לאפשרויות ביטוי ולמידה שונות. מטבע מהותם מרחבי הלמידה הצבעוניים והמפוסלים יכולים לשמש את תלמידי החינוך המיוחד, התלמידים המוגבלים פיזית או את תלמידי ההכלה המשולבים בבתי הספר הרגילים.
אנו מאמינים ששינוי במתכונת הלמידה הכיתתית המסורתית לטובת מרחבי למידה ירוקים רוויי צמחייה , משולבים בפינת חי ונגישים מבחינה פיזית תסייע לתלמיד השונה בהורדת מפלס הפחד והחרדה המאפיינים לעיתים את התלמיד בעל הצרכים המיוחדים.

מהם היתרונות של לימוד החוץ כיתתי?

בסביבה החוץ כיתתית, הלמידה חלה תוך כדי התנסויות עם הסביבה החומרית והסביבה האנושית, כאשר חלקים גדולים מהלמידה מתבצעת במסגרות של פעילות יחסי גומלין חברתיים . עיקרון חשוב נוסף שעליו עמדנו קודם לכן, הוא תכנון המרחב הפיזי המותאם ייחודית לצרכים הייחודיים של הקהילה על פי העדפותיהם של התלמידים וצוות בית הספר.

מחקרים בתחום

מחקרים רבים הוכיחו כי למידה חוץ-כיתתית תורמת בצורה משמעותית למימוש הפוטנציאל הלימודי של התלמידים, במיוחד בקרב תלמידים המצויים במצבי סיכון.
בארצות סקנדינביה למידה חוץ כיתתית מהווה 40% מכלל זמן הלימודים.
המרחבים הירוקים בחצר בית הספר הופכים למקום של התכנסות ופעילויות פנאי עבור התלמידים וגם עבור תושבי הקהילה גם מעבר לשעות הלימודים.
מרחבי הלמידה מחברים את התלמידים לסביבה ויוצרים תחושת חירות וביטוי עצמי.
אנו נשמח לענות לכל שאלה ופניה בנושא בטלפון: 052-2692135 או שתצרו קשר כאן.

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן